De wetenschap achter INTENSIVE8®

De wetenschap achter INTENSIVE8®

De wetenschap achter INTENSIVE8®

Het INTENSIVE8® behandelprogramma is een nieuwe, speciale behandelmethodiek van PTSS ontwikkeld op basis van:
• Wetenschappelijke studies,
• Ervaringen in het Verenigd Koninkrijk (Oxford University, U.K.),
• Jarenlange ervaring binnen de GGZ in Nederland.

De wetenschappelijk onderzochte behandelelementen van het INTENSIVE8® behandelprogramma zijn:
• Imaginaire Exposure;
• Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

Deze twee therapieën behoren psychologen en psychiaters toe te toepassen in de behandeling van PTSS (de zogenaamde ‘richtlijnbehandelingen’). De behandelsessies worden ondersteund door een Activerend Sport- en Bewegingsprogramma en Psycho-Educatie. Met Psycho-Educatie krijgen patiënten meer inzicht  in PTSS, hun eigen kunnen en de effecten van de behandeling.

Kenmerkend voor het INTENSIVE8® behandelprogramma is dat het heel intensief en kortdurend is. Patiënten zijn binnen vier aaneengesloten dagen of binnen twee weken 2 maal vier volledige dagen in behandeling. De behandelresultaten worden nauwgezet gemonitord en geëvalueerd. Op basis van dit wetenschappelijk onderzoek worden de INTENSIVE8® behandelprogramma's aangescherpt om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bieden. Het INTENSIVE8® behandelprogramma is uniek in de wereld en staat onder toezicht van prof. dr. A. de Jongh (Universiteit van Amsterdam) en prof. dr. A. van Minnen (Radboud Universiteit Nijmegen).

Prof. dr A. de Jongh

Prof. dr A. de Jongh is (tandarts en) GZ-psycholoog en als bijzonder hoogleraar Angst- en Gedragsstoornissen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij honorary professor aan de Salford University in Manchester, de University of Worcester en Queen’s University in Belfast. Verder heeft hij zich gespecialiseerd in de behandeling van traumagerelateerde angststoornissen en PTSS.

In 1993 introduceerde hij de behandelmethode EMDR in Nederland, hetgeen momenteel de behandeling van eerste keuze voor psychotrauma is. In Nederland wordt EMDR door het merendeel van de psychologen, die PTSS behandelingen op basis van evidence-based richtlijnen uitvoeren, toegepast.

Fotografie: Gerard Kamp Fotografie

Prof. dr A. van Minnen

Prof. dr A. van Minnen is bijzonder hoogleraar Angstregulatie en Behandeling Angststoornissen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van PTSS en combineert al jarenlang de klinische praktijk met onderzoek. Prof. dr. Van Minnen is groot pleitbezorger van het behandelen van trauma gerelateerde angstklachten door middel van Imaginaire Exposure. Exposure betekent letterlijk ‘blootstelling’. Als behandeltechniek houdt het in dat de patiënt de situatie die zijn angst oproept, niet uit de weg gaat maar juist de confrontatie er mee aangaat.

Prof.dr. A. van Minnen doet verder wetenschappelijk onderzoek op onder andere het gebied van dissociatie en PTSS.

Fotografie: Gerard Kamp Fotografie

arrow_drop_up arrow_drop_down