Page content

Posttraumatische stress

In het geval van een Posttraumatische stressstoornis wordt in de volksmond veelal gesproken over PTSS of Posttraumatische stress. Welke benaming hierbij de voorkeur geniet verandert niets aan het ziektebeeld. Posttraumatische stress kan dusdanig ingrijpend zijn dat dagelijks functioneren ernstig wordt belemmerd. Naast herbelevingen en diepgewortelde, traumatische herinneringen kan er ook sprake zijn van hevige angst en verstoringen in cognitie en emotie. Vaak gaat PTSS samen met bepaalde depressie symptomen. 75% procent van de gediagnostiseerde individuen geeft aan wel eens last te hebben van suïcidale gedachtes.

Hoe herken ik Posttraumatische stress?

Mocht u ooit een zeer schokkende, traumatische ervaring hebben gehad kan het heel goed zijn dat u jaren later de effecten hiervan nog steeds ervaart. De ernst van de PTSS symptomen kan verschillen, maar in veel gevallen blijkt behandeling noodzaak. Het hoofdkenmerk van PTSS is de herbeleving van de traumatische gebeurtenis of delen hiervan. Beelden hiervan gaan vaak samen met hevige emoties en extreme angst. Vermijding is dan ook een logisch gevolg. Men kan sociale situaties, gesprekken of bepaalde plekken uit de weg gaan. Daarnaast kunnen symptomen van depressie aanwezig zijn, gaat de PTSS vaak samen met een gevoel van schuld en treden er slaapproblemen op.

Wat te doen bij Posttraumatische stress?

Indien u bovengenoemde klachten herkent is een belangrijke vervolgstap om in gesprek te gaan met een psycholoog of psychiater. Aan de hand van verschillende testen en interviews zal gekeken worden of uw symptomen passen bij het ziektebeeld. Als PTSS geconstateerd wordt zal in overleg met u worden gekeken naar de soort behandeling. Behandelingen bij PSYTREC zijn bewezen kort en effectief te zijn en kennen een uitval van minder dan 3%. Een snelle instap in het behandelproces is gegarandeerd.

Om erachter te komen of u mogelijk last hebt van Posttraumatische Stress kunt u hier de zelftest doen. Of meld u hier direct aan.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row custom_padding=”0px|0px|0px|0px” _builder_version=”3.0.97″][et_pb_column type=”4_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]