Het verdringen van traumatische gebeurtenissen

Het verdringen van traumatische gebeurtenissen

Iedereen maakt op een bepaald moment in zijn of haar leven een ingrijpende gebeurtenis mee. Dit kan in de jeugd zijn, maar ook op latere leeftijd. Zo’n ingrijpende gebeurtenis kan bijvoorbeeld een conflict zijn, een ongeluk, ruzie, een echtscheiding of operatie. In andere gevallen kan het ook gaan om een aanranding, verkrachting of beroving.

Niet iedereen wordt even gevoelig geboren. De ene persoon ervaart deze gebeurtenis als traumatisch, terwijl een ander het ervaart als minder prettig. Wanneer de gebeurtenis u beperkt en (onbewust) beschadigt, wordt er gesproken van een trauma.

Een kind zal een kleine gebeurtenis al zien als iets dat traumatisch is, omdat de gevolgen hiervan het kind langdurig beperken. Veel slachtoffers van trauma dragen jaren later nog de lasten van geslagen worden, in de steek gelaten worden en gepest worden. Deze oorzaken van trauma zijn voor een kind erg heftig. Ook incidenten waarbij de ouders of opvoeders boos waren op het kind, maken grote indruk. Heftige gebeurtenissen als een scheiding, seksueel misbruik, psychische en lichamelijke mishandeling of het overlijden van een dierbare kunnen ervoor zorgen dat hier op latere leeftijd nog klachten door kunnen ontstaan. Men spreekt dan van ptss, het posttraumatisch stress syndroom. 

Verdringen van traumatische gebeurtenissen

Het verdringen van traumatische gebeurtenissen op jonge leeftijd komt veel voor. Een jeugdtrauma dat niet volledig verwerkt is en traumatische ervaringen kunnen klachten geven waar u op latere leeftijd nog steeds last van kunt hebben. Soms ontstaan de klachten zelfs pas op latere leeftijd. Klachten als gevolg van trauma kunnen onder andere emotionele, fysieke en mentale problemen zijn of een ptss (posttraumatische stress stoornis).

Vanaf welke leeftijd een trauma kan ontstaan is voor ieder persoon verschillend. De ene persoon is gevoeliger dan de ander. Waar het ene slachtoffer kiest voor het verdringen van de traumatische gebeurtenissen, zal de ander het trauma direct kunnen/ willen verwerken. Als een kind zijn of haar gevoelens niet mag uiten, langdurig geïndoctrineerd wordt of zich langdurig aan moet passen aan anderen om zich veilig te voelen, is een traumatische ervaring op zich.

Verwerking van een traumatische gebeurtenis

Ptss ontstaat vaak na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. In sommige gevallen zijn de klachten en symptomen mild; u heeft dan misschien niet eens in de gaten dat u te maken heeft met trauma. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of u last heeft van een traumatische ervaring.

De herinnering aan de gebeurtenis voelt naar

Als u terug denkt aan de ingrijpende gebeurtenis en u voelt zich hierdoor angstig of emotioneel, dan betekent dit dat u het trauma nog niet volledig heeft verwerkt. In dit geval kunt u de gebeurtenis zien als een traumatische gebeurtenis. Verwerking van de traumatische gebeurtenis is dan aan te bevelen.

Geblokkeerde emoties

Als u last heeft van geblokkeerde emoties, dan is dit in de meeste gevallen veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis. De emoties waren in dat geval te heftig om te kunnen verwerken. De achterblijvende emoties vormen een emotionele blokkade en er komen andere gevoelens voor in de plaats.

Angsten

Angst beschermt u tegen pijn, zowel fysieke pijn als emotionele pijn. Als u een emotionele blokkade heeft, dan kan er een beperkende angst ontstaan om nare gevoelens te hebben. Deze angst verwijst naar een herbeleving van de traumatische ervaring.

Bang voor afwijzing

Een veel voorkomend symptoom na een traumatische ervaring is de angst voor afwijzing. Een kind is niet in staat om te overleven zonder ouders of opvoeders. Als een kind te weinig veiligheid, liefde of geborgenheid heeft gehad is het mogelijk dat er een angst ontstaat om afgewezen te worden.

arrow_drop_up arrow_drop_down