Oorzaken trauma

Oorzaken trauma

Trauma vertaalt uit het Grieks als wond. Wanneer u een psychotrauma heeft dan betekent dit letterlijk dat u een wond op uw ziel heeft. Deze wond wordt veroorzaakt door het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Dit kan eenmalig zijn (dit noemt men enkelvoudig trauma), maar het kan ook een gebeurtenis zijn die zich herhaald (meervoudig of complex trauma). Dit wordt ook wel een posttraumatisch stress syndroom genoemd (ptss). Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een gebeurtenis die recent is gebeurd of jaren geleden. Heeft u langer dan drie maanden klachten? Dan spreekt men van chronische ptss.

Onderstaande gebeurtenissen zouden kunnen leiden tot trauma:

• Natuurramp
• Oorlogsgeweld
• Terroristische aanslag
• Vliegtuigongeluk
• Verkrachting of aanranding
• Beroving met geweld

Andere oorzaken van trauma kunnen zijn dat u jarenlang gepest bent, of emotioneel bent verwaarloosd door uw ouders of verzorgers. Ook langdurig lichamelijk, seksueel of emotioneel misbruik kan leiden tot ptss. De oorzaken van trauma kunnen verschillend van aard zijn, maar in bijna alle gevallen wordt er door de slachtoffers op dezelfde manier op gereageerd. Dit leidt tot een aantal veel voorkomende klachten en symptomen.

Oorzaken trauma en reacties

Hoe iemand reageert op een traumatische ervaring is per persoon verschillend. Wat wel zeker is, is dat uw leven niet meer is wat het was. U heeft moeite met slapen, u kunt zich slecht concentreren, u heeft last van nachtmerries en u bent prikkelbaar. Daarnaast kunt u last krijgen van somberheid en angsten en kunnen uw relaties verstoord raken. Deze reacties zijn normaal als u een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt. Uw wereld is niet veilig meer en niet meer voorspelbaar. U verliest uw gevoel van controle en veiligheid, doordat u met uw eigen kwetsbaarheid wordt geconfronteerd.

Oorzaken trauma en ontwikkeling ptss

De oorzaken van trauma zijn net zo verschillend als hoe slachtoffers van trauma er op reageren. Niet iedereen die te maken heeft gehad met een traumatische gebeurtenis krijgt ptss. Bij het ontwikkelen van een ptss zijn een aantal factoren belangrijk.

Allereerst is de aard en de ernst van de gebeurtenis bepalend. Slachtoffers van seksuele misdrijven en oorlogen ontwikkelen vaker klachten en een ptss dan slachtoffers van een natuurramp. De duur van de gebeurtenis speelt ook een belangrijke rol. Als de schokkende gebeurtenis vaker voorkomt, is deze moeilijker te verwerken dan wanneer het eenmalig was. U kunt hierbij denken aan mishandeling, incest of oorlogservaringen. Erfelijkheid speelt ook een rol bij de ontwikkeling van ptss en twee keer zoveel vrouwen als mannen ontwikkelen een posttraumatisch stress syndroom. Nog een belangrijke factor is draagkracht. Bent u in een liefdevolle en stabiele omgeving opgegroeid, dan bent u waarschijnlijk draagkrachtiger en heeft u minder kans op het ontwikkelen van ptss. Tot slot is de opvang na een traumatische gebeurtenis bepalend. Steun uit uw omgeving zorgt ervoor dat de kans op het ontwikkelen van ptss minder wordt.

arrow_drop_up arrow_drop_down