Trauma en chronische pijn

Trauma en chronische pijn

Voordat we in kunnen gaan op hoe trauma en chronische pijn verbonden zijn, is het belangrijk om te weten wat trauma inhoudt. Trauma kan worden gedefinieerd als ‘een gebeurtenis of een reeks omstandigheden die door een persoon worden ervaren als emotioneel of fysiek schadelijk of levensbedreigend’. Dit heeft nadelige gevolgen voor het functioneren en het fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele welzijn. Er kunnen veel lichamelijke klachten ontstaan na trauma.

Trauma en chronische pijn; hoe het elkaar beïnvloedt


Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar op veel verschillende manieren. Pijn en stress kunnen een cyclus creëren dat elkaar in stand houdt. Stress kan pijn op meerdere manieren verergeren, bijvoorbeeld door spieren die gespannen zijn en ontstekingen die toenemen. Trauma veroorzaakt stress en draagt daarom bij aan de pijn/stress cyclus.

Als we een traumatische ervaring hebben gehad waarbij we emotioneel van slag raken, kan het ook zijn weerstand hebben op onze fysiek. Dit betekent echter niet dat chronische pijn minder erg is, of dat het allemaal in ons hoofd zit. Onze hersenen veroorzaken de pijn; dit is dus net zo ernstig bij chronische pijn als bij acute pijn.

Onverwerkt trauma kan zorgen voor chaos


Mensen die in hun jeugd te maken hebben gehad met een traumatische ervaring, hebben zes tot acht keer zoveel kans om een aandoening te krijgen als fibromyalgie, het prikkelbare darm syndroom of een eetstoornis. Een trauma dat onverwerkt is zorgt voor een ontregeld zenuwstelsel, wat resulteert in chaos in het lichaam.

Als u moet leven met chronische klachten of pijn, waarvan u de oorzaak niet kent, dan is dat op zich al traumatiserend. Leven met chronische pijn na trauma verplicht u om uw leefstijl aan te passen. U moet leren om uw eigen grenzen aan te geven en u kunt niet meer deelnemen aan activiteiten waar u voorheen zo van genoot. Dit kan zorgen voor diepe emoties, niet alleen over uzelf, maar ook over uw toekomst.

arrow_drop_up arrow_drop_down