Traumatherapie soorten

Traumatherapie soorten

Als u te maken krijgt met ptss, dan kunt u kiezen voor diverse traumatherapie soorten. De meest bekende zijn psychotherapie en EMDR therapie. PSYTREC heeft een behandelprogramma dat wereldwijd uniek is en met name geschikt is voor de behandeling van complexe ptss. Het programma heet INTENSIVE8 en is kortdurend (4 of 8 dagen) en intensief. Naast EMDR therapie behoren Exposure Therapie, Psycho Educatie en het Activerend Sport-, en Bewegingsprogramma ook tot het behandelprogramma.

Het vierdaagse behandelprogramma is online en het achtdaagse programma vindt op locatie plaats. Voor zowel het vierdaagse als het achtdaagse programma geldt dat u dagelijks een EMDR en een Exposure behandeling krijgt. Het Activerend Sport-, en Bewegingsprogramma valt tussen deze twee behandelingen in en de dag wordt beëindigd met Psycho Educatie.

Traumatherapie soorten: EMDR therapie


EMDR is een afkorting voor Eye Movement Desentization and Reprocessing therapie. Als u last blijft houden van klachten als gevolg van een trauma kan EMDR therapie toegepast worden. Oorzaken van een traumatische gebeurtenis kunnen bijvoorbeeld een ongeval of een geweldincident zijn, maar ook jarenlang emotioneel, lichamelijk of seksueel misbruik.

In het behandelprogramma van PSYTREC vertelt u (tijdens de EMDR therapie) uw traumatherapie therapeut over de beelden, de gevoelens en de geluiden die steeds weer bij u terugkomen door de traumatische gebeurtenis. Dit wordt gedaan zodat er informatie verzameld kan worden over de beleving. Vervolgens wordt aan u gevraagd om u nogmaals te concentreren op de specifieke details van de traumatische ervaring. Deze keer wordt het gecombineerd met een afleidende stimulus. Dit kunnen de vingers zijn van de traumatherapie therapeut, maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van een koptelefoon met tikkende geluidjes.

Bij PSYTREC wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van de vingers; deze worden bewogen voor uw gezicht en u dient de bewegingen te volgen. Er zullen meerdere sets plaatsvinden, afgewisseld met een pauze. Tijdens de pauze zal de therapeut naar uw gevoel vragen. Het doel hiervan is dat de herinnering aan de traumatische gebeurtenis langzaam vervaagd. De gebeurtenis wordt steeds minder helder en de gevoelens zullen daardoor ook minder emotioneel worden.

Traumatherapie soorten: Exposure Therapie


Tijdens het INTENSIV8 programma wordt ook aandacht besteed aan Exposure Therapie, een andere traumatherapiesoort. Uw traumatische herinneringen bij deze vorm van therapie worden tot in detail opgehaald. Aan uw therapeut vertelt u precies wat er gebeurd is, de meest moeilijke momenten zijn hierbij het belangrijkst. Deze worden dan ook steeds herhaald. Het doel van Exposure Therapie is dat u uw ervaring kunt delen, zonder dat er ernstige gevolgen aan vast zitten. U leert dat er niets rampzaligs met u gebeurt als u erover praat. Zo wordt de traumatische gebeurtenis een gebeurtenis uit het verleden en kan het in het heden geen schade meer aanrichten. Herhaaldelijk uw ervaring tot in detail vertellen zorgt ervoor dat de angst voor de herinnering minder wordt.

Traumatherapie soorten: Psycho Educatie


Tijdens het onderdeel Psycho Educatie leert u meer over ptss en wat de effecten hiervan kunnen zijn op uw dagelijkse leven. Tijdens de behandeling wordt u twee keer per dag voorgelicht over onderwerpen die te maken met met ptss, maar ook over het behandelprogramma zelf, uw herstel en hoe u terug kunt keren naar uw normale leven. Ook na de INTENSIVE8 behandeling heeft u dan handvatten om verder te gaan met de behandeling.

Activerend Sport-, en Bewegingsprogramma


Een belangrijk onderdeel van het dagprogramma is het Activerend Sport- & Bewegingsprogramma. Zowel de EMDR sessies als de Exposure therapie kunnen u zwaar vallen; dit onderdeel helpt u om te kunnen ontladen. Het helpt u om uw eigen grenzen te leren kennen en om vertrouwen in uw eigen lijf (terug) te krijgen.
arrow_drop_up arrow_drop_down