Wat is een trauma

Wat is een trauma

Als u een nare gebeurtenis heeft meegemaakt, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, het verlies van een dierbare of seksueel misbruik, en u bent niet in staat om dit een plek te geven, dan is er sprake van trauma. De gebeurtenis is dan zo overweldigend of ingrijpend geweest, dat u het gevoel heeft dat uw geest dit niet zelf kan verwerken. U voelt zich boos, bang of eenzaam. Het verwerken van het trauma wordt hierdoor erg moeilijk.

Ook al is het verwerken van trauma heel erg heftig, tegenwoordig zijn er diverse behandelmethodes die ervoor zorgen dat u de traumatische gebeurtenis een plek kunt geven. Een trauma verdringen kan er op de lange termijn namelijk voor zorgen dat u last krijgt van diverse lichamelijke en psychische klachten. Maar wat is trauma precies en hoe herkent u het?

Wat is trauma en hoe herkent u het?

Wat is trauma precies? Trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden en wordt ook wel ptss genoemd. Ptss staat voor posttraumatisch stress syndroom. Als u veel terug moet denken een een nare gebeurtenis en dit keer op keer herbeleeft in uw gedachten, heeft u te maken met trauma. Ook al bent u misschien geneigd om het trauma te verdringen, omdat het voor vervelende gevoelens zorgt, dit is niet de juiste manier om ermee om te gaan. Juist door intensieve behandeling kunt u ervoor zorgen dat u het trauma een plek kunt geven in uw leven.

Bij de vraag wat trauma is, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten trauma’s; enkelvoudig trauma en meervoudig trauma. Bij een enkelvoudig trauma is er een gebeurtenis voorgevallen die zich niet herhaald heeft, zoals bijvoorbeeld een ongeluk of het verlies van een persoon die belangrijk voor u was. Als u over een langere periode meerdere nare ervaringen heeft gehad, bijvoorbeeld pesterijen of misbruik, dan spreekt men van meervoudig trauma of complex trauma.

Wat is een trauma; de verschillende soorten

Bij een enkelvoudig trauma heeft u iets naars meegemaakt dat eenmalig is voorgevallen. Dit kan bijvoorbeeld een overval zijn of een ongeluk. Deze gebeurtenis heeft u niet op de juiste manier kunnen verwerken, wat geresulteerd heeft in een trauma. Een enkelvoudig trauma wil niet zeggen dat de gebeurtenis minder erg is dan bijvoorbeeld een complex of een meervoudig trauma. Een traumatische gebeurtenis kan erg heftig zijn en veel impact hebben op uw leven.

U heeft last van een meervoudig trauma als een nare situatie meerdere keren is voorgevallen over een langere periode van tijd en u heeft dit niet kunnen verwerken. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan herhaald seksueel misbruik, terugkerende mishandeling of gepest worden. Lukt het u niet om deze ervaringen te verwerken? Dan heeft u last van meervoudig trauma. Het kan ook voorkomen dat u hierbij ook andere klachten ervaart, als een negatief zelfbeeld, een angststoornis of verslavingsproblemen. Ook kan een meervoudig of complex trauma invloed hebben op uw karakter en ontwikkeling.

Wat is een trauma en wat zijn de symptomen?

Als we kijken naar wat een trauma is en wat de symptomen hiervan zijn, dan kunnen we een onderscheid maken in lichamelijke en psychische klachten. U kunt namelijk op allerlei verschillende manieren de nasleep van een trauma ervaren. Het kan voorkomen dat u de traumatische gebeurtenis regelmatig herbeleeft door er bijvoorbeeld over te dromen, of dat u last heeft van flashbacks. Deze situatie kan erg vervelend zijn en u gevoelens geven van stress en angst. Als gevolg hiervan kunt u bepaalde gedachten en situaties gaan vermijden, omdat u niet geconfronteerd wilt worden met deze vervelende gevoelens.

Ook kan trauma ervoor zorgen dat u zich vaak moe voelt en prikkelbaar bent, of dat u last heeft van concentratieproblemen. Uw lichaam kan u ook signalen geven, doordat bijvoorbeeld uw cortisol verhoogd is. Cortisol is het stresshormoon van ons lichaam en zorgt ervoor dat u continu verkeert in een staat van paraatheid. Uw bloeddruk kan hierdoor verhogen, maar ook uw ademfrequentie en hartslag. U heeft steeds een gejaagd gevoel, zonder dat er een duidelijke reden voor is.

Een trauma kan zich op verschillende momenten in uw leven openbaren. Dit kan zijn vlak na de gebeurtenis, maar het kan ook pas na jaren tot uiting komen. Omgaan met een traumatische gebeurtenis is erg lastig en kan ervoor zorgen dat u ook last krijgt van andere problemen, zoals een laag zelfbeeld, angsten of depressie. Verslavingsproblematiek kan ook een rol spelen bij trauma.

Wat is trauma en hoe kunt u er het beste mee omgaan?

Als u te maken heeft met trauma, dan voelt het misschien veilig om uw gevoel weg te stoppen. Als u er niet meer aan denkt hoeft u ook niet met uw nare gevoelens om te gaan. Het trauma verdringen kan er op de lange termijn echter wel voor zorgen dat klachten gerelateerd aan trauma hard terug komen. Het is ook niet ongewoon dat slachtoffers van trauma vermijdingsverdrag kunnen gaan vertonen. U vermijdt dan bepaalde situaties of mensen die u aan het trauma doen denken. Soms gebeurt dit zelfs onbewust.

Heeft u veel last van traumagerelateerde klachten? Dan kan het helpen om uw verhaal te delen met iemand die u vertrouwt. Dit kan een vriend zijn, een familielid, maar ook een psycholoog. Door op een veilige manier te praten over uw trauma kan helpen bij de verwerking hiervan.

arrow_drop_up arrow_drop_down